Zašto je briga o zubima u trudnoći zapravo briga o zdravlju nerođene bebe?

Tokom trudnoće majka svu svoju pažnju usmjerava na zdravi razvoj bebe, kroz svoju ishranu, fizičke aktivnosti i brigu o zdravlju. Poznato je da se kod žena u drugom stanju u organizmu dešavaju promjene, od tjelesne težine do promjena pojedinih organa.

Kad su u pitanju zubi i usna šupljina, trudnoća je vrijeme kada se treba povesti veća briga o zubima kako bi se ne samo održalo zdravlje zuba kod trudnice, nego i na vrijeme mislilo o zdravlju zuba kod bebe.

Prijetnje zdravlju zuba kod trudnica su najčešće trudnički gingivitis, vrsta oboljenja desni koje, ako se ne tretira, može imati negativan uticaj na plod, češća pojava karijesa, deficiti kalcija i dr.
Tri su osnovna savjeta za zdrave zube kod trudnice i bebe:

 

1. Pravilna i redovna higijena zuba i usne šupljine

Bakterije koje se nalaze u ustima majka lako može prenijeti na bebu. Loša oralna higijena povezuje se sa nekim od ozbiljnih zdravstvenih stanja poput srčanih oboljenja i infekcija pluća. Istraživanja pokazuju da je na stotinu prijevremeno rođenih beba, njih 18 došlo prijevremenim porodom za koji je okidač bila hronična upala desni. Uredan dentalni tretman za trudnicu može umanjiti rizike za prijevremeni porod. Manje šansi za dentalne probleme svakako će imati trudnice koje tokom trudnoće nastavljaju dobro praktikovane navike u vezi sa oralnom higijenom. Pod time se podrazumijeva četkanje zubi najmanje dva puta dnevno koristeći fluoridnu pastu, korištenje konca za zube i obavezno, redovnu posjetu stomatologu.

 

2. Zdrava ishrana

Tokom trudnoće se povećava potreba za kalcijem. Iako je kalcij u zubima u stabilnom spoju, opšte količine kalcija mogu biti premale za izgradnju koštanog sistema djeteta. Mnogo više kalcija se odlaže u kosti, a kod djeteta su zubi osjetljivi na promjene količine kalcija za vrijeme svog razvoja (mineralizacije). Nauka kaže da briga za zube djeteta počinje još kad je beba u majčinom trbuhu.

Osim kalcija, neophodno je da majka za vrijeme trudnoće redovito konzumira hranu bogatu bjelačevinama, ugljikohidratima i mastima. Bjelančevine su važne za građu ćelija tkiva i ključne su za izgradnju organskog dijela zuba. Ugljikohidrati su potrebni za energiju, ali je važna opreznost sa slatkišima koji su štetni za zube. Masti su važne za pravilnu razgradnju vitamina A i D, koji imaju važnu ulogu u izgradnji zuba i kosti.

 

3. Posjeta stomatologu

Ukoliko planirate trudnoću ili ste već u drugom stanju, posavjetujte se sa stomatologom u vezi bilo kakvih procedura poput minimalnih kao što su čišćenje zubnog kamenca. Savjetuje se da sve procedure koje možete, obavite prije trudnoće. Ukoliko su neki tretmani potrebni tokom trudnoće, one koje nisu hitne se obično obavljaju nakon trećeg trimestra. Ono što tokom trudnoće može uzrokovati probleme sa zdravljem zuba jesu problemi sa desnima, povraćanje, povećane potrebe za hranom koja sadrži šećere i nagon za povraćanjem kod uobičajenog pranja zuba.

Dentalna klinika za cijelu porodicu Saradent, u Sarajevu je idealno mjesto gdje se možete posavjetovati o zdravlju zuba, ali i pronaći ordinaciju za svoju porodicu od najmanjih uzrasta. Klinika Saradent je jedna od najopremljenijih dentalnih klinika u regionu sa najsavremenijom tehnologijom, među kojom je i ordinacija prilagođena samo za djecu.

Saznajte više o klinici Saradent

Share:

Kromolj K-4

71000 Sarajevo

+387 33 225 486

Zubotehnika

Radno vrijeme

Pon - Pet: 7:00 - 22:30

Rezervišite termin

info@saradent.ba