Šta niste znali o izbjeljivanju zuba

Nepravilna i neredovna higijena, pušenje, kafa i alkohol, utiču na boju naših zuba. Već smo u ranijim blogovima pisali o tome koliko je blistav osmijeh ključan za samopouzdanje i kakvu ulogu imaju zdravi zubi kod društvenih aktivnosti i kvaliteta života. Požutjele zube možete izbijeliti neinvazivnim metodama o kojima se možete raspitati u klinici Saradent.


Prije toga, saznajte nekoliko činjenica u vezi sa izbjeljivanjem zuba:
  • Zubi upijaju poput spužve - naši zubi imaju pore baš poput naše kože ili spužve. Sve obojeno što bude u dodiru sa zubima, apsorbiraće se kroz te pore. Vino, kafa, tamno bobičasto voće i pušenje su vrlo aktivni u bojenju zuba. Zbog mrlja od ovih i sličnih namirnica i poroka, prirodna boja naših zuba se mijenja. Mrlje se ne mogu ukloniti same.
  • Izbjeljivanje zuba ne oštećuje zube - čak kada agresivno četkate zube, to može biti štetno za gleđ. Kada izbjeljivanje izvode profesionalci, stomatolozi, ono je potpuno bezbijedno za vaše zube. Proces izbjeljivanja podrazumijeva da se pore privremeno otvore i mrlje uklone. Nakon svake sesije, zubi se prirodno remineraliziraju i rehidriraju.
  • Ključ izbjeljivanja je u alatu - većina proizvoda za izbjeljivanje zuba na tržištu koriste slične aktivne sastojke. Razlika je u pomagalu koje će sredstvo za izbjeljivanje držati uz zube. Dobra udlaga koja je izrađena prema otisku vaših zuba spriječit će propuste i sredstvo za bijeljenje zuba će doprijedi svugdje gdje treba.
  • Osjetljivost zuba nakon bijeljenja je normalna - više od polovine ljudi ima prirodno osjetljive zube. To je najčešće uzrokovano genetikom ili oštećenjem zuba. Sasvim je normalno da se tokom izbjeljivanja zuba javi osjetljivost jer zubi privremeno postaju dehidrirani što umanjuje njihovu mogućnost nervne prilagodbe na promjenu temperature. Osjetljivost uglavnom nestaje nakon 12-36 sati.
  • Proces izbjeljivanja zuba može trajati između 4 dana i nekoliko mjeseci. Pacijenti sa ozbiljnim mrljama moraju biti strpljivi i imati na umu da su u procesu koji nastoji ukloniti višegodišnje mrlje. Jednom kada se te mrlje uklone, jednostavno je održavati svjež izgled vaših zuba.
  • Krunice se ne mogu izbijeliti - dentalni materijaki koji mijenjaju vaše prirodne zube ne mogu se izbijeliti, izrađeni su u svjetljijoj ili tamnijoj varijanti kako bi se slagali sa ostalim zubima. Također, izbjeljivanje ne može oštetiti postojeće dentalne radove.
  • Svi zubi ne mogu biti savršeno bijeli - izbjeljivanje uklanja nakupljene mrlje tokom vremena, boja vaših zuba ovisi o genetici odnosno prirodnoj nijansi kakvu ste “dobili” s prvim zubima.

Zakažite besplatan pregled i konsultacije u dentalnoj klinici Saradent uz pomoć forme ispod!

Share:

Kromolj K-4

71000 Sarajevo

+387 33 225 486

Zubotehnika

Radno vrijeme

Pon - Pet: 7:00 - 22:30

Rezervišite termin

info@saradent.ba