Šta morate znati o njezi zuba kod beba i djece

Oralna higijena kod djece počinje već u dojenačkom periodu mnogo prije pojave prvih zuba. Jedan od načina održavanja higijene usta u tom uzrastu je da se višak hrane nježno uklanja sa desni mokrom gazom ili mekanom pamučnom tkaninom, a moguće je naći i gumene, odnosno, silikonske navlake za prste kojima se desni čiste. Pogrešno je vjerovanje da mliječni zubi nisu “tako važni” budući da će biti zamijenjeni stalnim zubima u određenom trenutku.

Mliječni zubi prave i čuvaju mjesto za stalne zubiće i pomažu bebi da jede i govori. Ukoliko se o njima ne vodi pravilna briga, mliječni zubi postati kariozni što može voditi gubitka zuba koja može negativno uticati na stalne zube koji trebaju doći na to mjesto. Ne ostavljajte bočicu u ustima svoje bebe duže nego je to potrebno odnosno nakon što je popila mlijeko i zadržava bočicu samo zbog praznog cuclanja.

Tokom nicanja zuba, potrebno je uvidjeti pogodno vrijeme da se djeca postepeno počnu učiti četkati zube kako bi stekli naviku i manuelnost. Koristi se malo paste za zube sa fluoridom (poput graška riže) i zubići se četkaju dva puta dnevno. Pitajte svog stomatologa o fluoridnim dodacima koje beba smije koristiti nakon što je napunila 6 mjeseci, posebno ako vašem djetetu dajete vodu iz slavine. Doktori će svakako posavjetovati da se prvi pregled zuba napravi i s prvom godinom života odnosno s pojavom prvog zuba.

Kada se pravilno pobrinete za prve zubiće svog djeteta, osigurat ćete prave oralno-higijenske navike za budućnost. Većina djece ne voli pranje zuba, i svako kreativno rješenje je dobro došlo. Napravite pranje zuba igrom ili istovremeno četkajte i svoje zube a zatim djetetu pomozite da i ono završi pranje svojih zuba. Najjednostavnije je da dijete postavite u krilo ili na koljeno, kako bi im se glava mogla nasloniti na vaša prsa.

Kod starije djece, možete stajati iza njih i blago im nagnuti glavu unatrag. Zube četkajte u malim krugovima, pokrivajući sve površine. Dovoljno je da dijete ispljune na kraju kako bi se isprao fluorid. Uvijek nadgledajte da dijete ne jede ili liže pastu za zube iz pakovanja. Djetetu će trebati vaša pomoć dok se ne osamostali tokom pranja zuba, otprilike do njihove sedme godine. Vodite svoje dijete sa sobom dok idete na pregled kod stomatologa kako bi se naviklo na ideju posjete stomatologu i svojim primjerom pokažite pravilan stav spram dentalne njege.

Kako bi Vaše dijete zavoljelo odlazak stomatologu i naučilo o pravilnoj oralnoj higijeni, prijavite se na BESPLATNU radionicu u dječijoj ordinaciji Saradent za mališane uzrasta od 3-7 godina, koja će se održati 15.5.2018. godine povodom Međunarodnog dana porodice.

Share:

Kromolj K-4

71000 Sarajevo

+387 33 225 486

Zubotehnika

Radno vrijeme

Pon - Pet: 7:00 - 22:30

Rezervišite termin

info@saradent.ba