Kako da znate da li vam trebaju bravice za ispravljanje zuba?

Ukoliko osjećate da vaši zubi nisu pravilno poredani, ili zagrižaj nije udoban, vrlo je moguće da vam trebaju bravice ili drugi ortodontski tretman koji će biti od pomoći. Ortodoncija danas lakše i brže nego ikada ispravlja loš raspored zuba koji osim estetske komponente, može loše da utiče na izgovor i pravilnu funkciju zuba.

Moguće je da su vam zubne bravice potrebne ako:

  • Izgubili ste mliječne zube rano. Ako su vaši mliječni zubi prerano ispali i stalni zubi nisu došli ubrzo nakon ispadanja mliječnih, to je moglo uticati na razvoj vaših stalnih zuba i način na koji su oni izrastali
  • Vaši zubi izgledaju “pretrpano” u ustima. Ako izbjegavate osmijeh jer vam zubi nisu pravilno poredani, vrijeme je da se konsultujete sa doktorom o tome koje su estetske opcije na raspolaganju
  • Vaša vilica se pomjera ili zvuči kao da pucketa. To može označavati razvojne probleme s vašim zubima ili vilicom i ortodontski tretman bi vam mogao biti od pomoći.
  • Često grizete svoje obraze iznutra. Ovo može značiti da vam zubi nisu pravilno poredani. Bravice mogu pomoći kod zagrižaja koji je predubok ili plitak.
  • Imate probleme dok žvaćete hranu. Ovo nije samo neugodnost već može biti prilično štetno za vaše zube. I ovdje bravice mogu pomoći i sačuvati dobro oralno zdravlje.
  • Dišete na usta najčešće. Moguće je da u prvi mah ne biste ovaj problem povezali sa razvojem svojih zuba ili vilice, no ortodontski tretman i ovdje može pomoći. Konsultujte se sa stomatologom.

Idealan uzrast za dijete, kada se radi o pregledu kod ortodonta, je u sedmoj godini. No, mnogi su ortodontski tretmani na raspolaganju i odraslima. Postaje vrlo uobičajeno da odrasli nose bravice ili druga ortodontska pomagala koji pomažu kreiranju zdravog i idealnog osmijeha.

Niste nipošto zakasnili – zakažite svoj besplatan pregled i konsultacije u dentalnoj klinici Saradent, a popust na ortodontske usluge od 10% možete ostvariti tako što ćete ispuniti formular u nastavku. Vaš kupon će doći u inbox maila koji upišete u formularu.

Share:

Kromolj K-4

71000 Sarajevo

+387 33 225 486

Zubotehnika

Radno vrijeme

Pon - Pet: 7:00 - 22:30

Rezervišite termin

info@saradent.ba