Kako savladati strah od stomatologa

Istraživanja pokazuju da oko 10% populacije pati od ozbiljne tjeskobe pri pomisli o posjeti stomatologu, koja može da vodi ka odlaganju pregleda i življenju sa upalama desni, bolovima, slomljenim zubima i drugim bolestima zuba.

Za one koji imaju dentalnu fobiju, sama pomisao na odlazak stomatologu može biti užasavajuća. Međutim, potpuno izbjegavanje pregleda i zanemarivanje dentalnog zdravlja vodi i drugim zdravstvenim problemima.
Osim neugodnosti, oštećeni zubi mogu prenijeti bakterije prema krvotoku, prema srcu, kičmenoj moždini, mišićima i povećanom riziku od oboljevanja desni i ranog gubitka zuba.

Međutim, važno je znati da odlazak stomatologu ne mora biti bolno iskustvo, ali bolne mogu biti bolesti zuba koje se mogu razviti neodlaskom kod stomatologa. Anestezije koje se koriste u stomatologiji su bezbijedne i mogu da eventualno neugodne zahvate učine potpuno podnošljivim.

Komunikacija

Jedan od ključnih savjeta doktora Reufa Čolaka iz dentalne klinike Saradent jeste uspostavljanje direktne i kvalitetne komunikacije sa pacijentom, koja se ogleda već u pristupu kada se pacijent osjeća ugodno da se izjasni o svom strahu. Doktor Čolak kaže da prema pacijentima koji pokažu strah, u klinici Saradent imaju poseban pristup uz to što se svakako svaki pacijent tretira u odvojenoj ordinaciji, što uspostavlja povjerenje i priliku da se pacijentu kroz razgovor daju sve informacije i ukaže da je u “dobrim rukama”. To se kasnije pokaže u rezultatima i zadovoljstvom pacijenta.

Redovni pregledi

Osim sticanja povjerenja u stomatologa, redovnim pregledima se spriječava razvijanje hroničnih bolesti zuba za koje bi odlagane procedure kasnije mogle izgledati zastrašujuće za one koji imaju strah od stomatologa.

Rad sa djecom od malih nogu

Prema riječima doktora Čolaka, jedna od najvažnijih stvari u spriječavanju razvijanja straha od stomatologa jeste rad sa djecom od malih nogu. U dječijoj ordinaciji klinike Saradent se praktikuje osim redovnih procedura, zabavno-edukativan pristup sa djecom, gdje mališani na praktičan način uče o održavanju zdravlja zuba.

Share:

Kromolj K-4

71000 Sarajevo

+387 33 225 486

Zubotehnika

Radno vrijeme

Pon - Pet: 7:00 - 22:30

Rezervišite termin

info@saradent.ba